Samen bouwen aan een écht thuis

WijSamen, zo heet het zorgwoonhuis dat wij in Wijchen hebben gerealiseerd. Natuurlijk niet alleen, maar samen met Talis, Pieter Oosterhout Architecten en de ouders van de toekomstige bewoners. Het wooninitiatief is een kleinschalig ouderinitiatief voor bewoners met een verstandelijke en/of een meervoudige beperking.

Een bijzonder project waar wij vol trots aan mee hebben gedragen. Wij vroegen Gert Klein Kranenbarg, een van de ouders, naar de samenwerking met Welling. Gert is samen met andere ouders in 2015 begonnen met het ouderinitiatief toen de kinderen ongeveer 18 jaar waren. De ouders vonden dat de reguliere zorginstellingen, waar de kinderen anders terecht zouden komen, niet de zorg zouden leveren die zij voor hun kind voor ogen hadden. Zij wilden meer inspraak in de zorg en het liefst de kinderen bij elkaar houden. Een echt thuis voor de kinderen, dat was het belangrijkste.

Vanaf het moment dat het perceel aan de Kasteellaan in 2018 te koop kwam, was Welling hierbij betrokken. Er waren toen al gesprekken met de gemeente Wijchen, architect Pieter Oosterhout en Bart Welling. “Bart had al ervaring met dit soort bijzondere bouw. Voordat alles definitief was, bestond er al een bouwplan en lag er al een bestek. Vanaf het begin is Bart samen met zijn team een belangrijke schakel geweest.”

Wat het meeste opviel tijdens de bouwfase? Volgens Gert waren dat de korte lijntjes en flexibiliteit. “Er waren wat problemen met de definitieve elektrische aansluiting. Als wij daar op hadden moeten wachten hadden we kunnen wachten tot eind juni. Ook hierin zie je dat er echt met zijn allen als team werd geprobeerd het zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen.” Ook de manier van communiceren viel op. “Dat je als doel hebt om er samen uit te komen en met een glimlach en vertrouwen in elkaar het samen probeert goed te doen.”

De ouders en toekomstige bewoners waren erg betrokken bij dit project wat het voor ons erg bijzonder maakte, maar ook voor hen. “We mochten in de bouwfase altijd langs het huis om te kijken naar de voortgang. Natuurlijk moet alles veilig zijn maar er was volkomen vertrouwen vanaf het begin richting ons om te voelen dat het ook echt ons project was.”

“Bart heeft samen met zijn team echt zijn nek uitgestoken om er alles aan te doen om de bouw tot een succes te maken.”

Of hij Welling zou aanbevelen? “Absoluut! We zijn super blij en heel erg dankbaar. Bart heeft samen met zijn team echt zijn nek uitgestoken om er alles aan te doen om de bouw tot een succes te maken. Welling voelt als een team, een betrokken team. Door de kleinschaligheid heb je met vaste mensen te maken en weet je dat je op welk moment dan ook contact kan krijgen.”

Gert sluit af met: “Het is gewoon een heel leuk jaar geweest. Het was een hele leuke ervaring. Er zijn best uitdagingen geweest, maar die zijn allemaal opgelost en het eind resultaat is fantastisch.” En daar sluiten wij ons volkomen bij aan!

Gert Kleinkranenburg Ouder Terug naar overzicht